Walram van Retersbeek
(Cir 1300-)
Wilhelm I van Retersbeek
(Cir 1330-1381)

 

Gezin

Partners/kinderen:
1. Yolenta Lonchis, de

Wilhelm I van Retersbeek 322

  • Geboren: Cir 1330
  • Huwelijk (1): Yolenta Lonchis, de
  • Overleden: 1381 ongeveer 51 jaar oud
Afbeelding

opsommingsteken  Algemene notities:

Wilhelm van retersbeek komt omstreeks 1350 voor in een leenregister

Ridder, Walram van Retersbeek staat genoemd als bezitter van de hof Retersbeek te Klimmen (niet te verwarren met de Retersbekerhof). Walram werd in 1335 door de graaf van Gelre met deze hof beleend. De acte van verheffing is bewaard gebleven en luidt in vertaling: "Ik wapendrage (armiger) van Retersbeek, maak bekend aan allen die de voorliggende brief zullen inzien (...), dat ik heb ontvangen van de zijde van de aanzienlijke man, heer Reynaldus graaf van Gelder, tweehonderd Keulse marken als vergoeding (pagamenti) (...) en wel in ruil voor de trouw en de eer hem door mij bewezen. Voor dat geldbedrag nu draag ik hem mijn hoeve over (supraporto), die gelegen is te Retersbeek, samen met dertig bunder akkerland, tot die hoeve behorend. Ik en mijn erfgenamen zullen voornoemde goederen onafgebroken als leengoed (feodum, feudum) van zijn kant en van de kant van zijn erfgenamen behouden en bezitten (...). Gegeven in het jaar des Heren 1335, 's dindags na het feest van de heilige bisschop Nicolaas."

bron: www.chello.nl/~pservais
Wij ontmoeten het reeds in het jaar 1400. alhoewel de H.H. Apostelen Petrus en Paulus de patroonheiligen van de eerste Schaesbergse parochiekerk zijn , valt waarschijnlijk de vermelding van de H. Fredericus in het gemeentewapen te verklaren uit het feit, dat deze kerk werd gebouwd door Graaf Frederik van Schaesberg.
Door het kinderloos overlijden van Johan van Schaesberg stierf dit geslacht in de rechte linie uit.
De bezittingen kwamen rond 1400 ten goede aan Willem van Retersbeek. deze voegde aan het bestaande wapen van het geslacht van Schaesberg (wapen op een veld van zilver drie ballen van keel met er boven een barensteel van azuur en als helmversiering een bos pauwenveren) toe het viertakkige hertengewei, dat in het wapen van het geslacht van Retersbeek voorkwam.
Willem van Retersbeek noemde zich voortaan Willem van Schaesberg.
Schaesberg was tot 1618 een onderdeel van de heerlijkheid Heerlen. In 1618 verwierf de familie Van Schaesberg de afzonderlijke heerlijkheid. Het gebied viel onder Brabant. De familie bewoonde al voor 1618 het landgoed/kasteel. De familie bleef tot de Franse revolutie in bezit van de heerlijkheid en tot in deze eeuw van het kasteel. De heren van Schaesberg werden door de Duitse keizer later verheven tot graven en rijksgraven. In 1649 werd begonnen met de bouw van een eigen parochiekerk, daarvoor viel Schaesberg onder de parochie Heerlen. De kerk werd pas in 1699 voltooid en was gewijd aan de H. Frederik. Tegenwoordig zijn de HH Petrus en Paulus de parochieheiligen.
Het eerste zegel werd aan het begin van de 18e eeuw door Frederik van Schaesberg geschonken en vertoonde de H. Frederik van voren, gekleed in bisschoppelijk gewaad, met mijter, houdende in de rechterhand een kromstaf en in de linker een boek. De heilige stond achter het schild met daarop het wapen van de familie. In 1816 werd het wapen aangevraagd door de burgemeester, maar niet toegekend. Pas in 1869 werd het wapen verleend.
De eerste vermelding van het gebruik van het wapen door de familie dateert uit 1377, maar alleen de koeken en de barensteel. De kleuren van het gewei waren oorspronkelijk van keel.
Literatuur : Eversen en Meulleneers, 1900; vdBergh, 1878; Sierksma, 1962
ARCHIEF VAN DE VOOGD-STADHOUDER DER LENEN, VAN HET ONVERDEELDE LAND VAN VALKENBURG
N.B.omtrent de voogden vertegenwoordigers van oorspronkelijke heren van het Land van Valkenburg is in de inleiding gesproken. Dit ambt is blijven bestaan ook nadat Valkenburg aan de hertog van Brabant kwam. In de akte van aanstelling van Willem van Retersbeek gen. Schaesberg als voogd wordt d.d. 10 mei 1418 hem door de hertog opgedragen de schepenen van de banken van 't land "te manen oft doen manen" en des hertogs heerlijkheid rechten en boeten te beschermen. Van de inkomsten die niet worden opgegeven moest hij rekening afleggen aan wie is evenmin vermeld. Zijn ambtseed legde hij af in handen van Willem van Arkel "verwarer" van Limburg en van de Landen van Overmaas.


Afbeelding

Wilhelm trouwde met Yolenta Lonchis, de, dochter van Henricus Lonchis, de en Onbekend.




Startpagina | Inhoudsopgave | Achternamen | Naamlijst

Deze webpagina werd gemaakt op 20 Mei 2023 met Legacy 9.0, een onderdeel van MyHeritage.com; inhoud copyright en onderhouden door henk@kreutzkamp.nl